אף אחד לא אוהב לגלות בביתו סימנים של חלודה, שהינה סוג של תחמוצת ברזל הנוצרת בעקבות מגע בין ברזל, חמצן ומים. חלודה אינה אסתטית כלל ואף יכולה לגרום לבעיות בריאות שונות בעיקר בקרב אוכלוסייה רגישה ובעלת מערכת חיסון מוחלשת.
חלודה נוצרת בתנאים שונים – בעקבות שינויים בטמפרטורה, עלייה בלוחות, קרבה לים כאשר מלח מאיץ את התפשטות הקורוזיה ובכל מקרה, היא נוצרת במפגש שבין חמצן, ברזל ומים.
זהירות, חלודה לפנייך
החלודה היא תוצאה של תגובה אלקטרוכימית ומדובר בתהליך הגורם להחלשת מתכות וכאן גם טמונה הסכנה הגדולה שלה, כיוון שאם נוצרות חלודה על ברגים הם עשויים להשתחרר והפריט עשוי להתפרק. החלודה פוגעת באופן משמעותי בתוחלת החיים של המוצר ומפחיתה את המסה של הרכב המתכת, כך שהיא יכולה לגרום לבעיה בטיחותית משמעותית. החלודה בעלת מראה שפוגע בחזות של כל אובייקט וידועה כתשתית שעשויה לגרום להצטברות של חיידקים הגורמים לטטנוס. אותו החיידק העובר מהחלודה לזרם הדם יכול לסכן את הבריאות ובמצב זה הסרת חלודה היא פעולה קריטית והכרחית. אמנם מים עם חלודה בכמות סבירה אינם מזיקים, אבל כמובן מגע עם חלודה יכול להיות מסוכן.
ניתן להבחין בסוגים שונים של חלודה: מסוג אדום, כאשר המתכת נחשפת לאוויר ולחות, חלודה צהובה שלרוב נגרמת בעקבות חשיפה לתכולת לחות גבוהה וחלודה חומה שנראית יבשה יותר. מדובר בתגובה כימית הבאה לידי ביטוי במגוון ביטויים כמו קילוף, פיגמנטים של צבעי אדמה – חום, צהוב, אדום וכן אבק חלודה.
לרוב חלודה יכולה לייצר חורים במתכת ולפגוע בשימושי המתכת. למשל, אם יש חלודה על מתכת עם מגנט המגנט לא יתפקד או אם המתכת תחליד היא לא תבודד טוב כל כך.
אין ספק שחשוב להקדים תרופה למכה ולמנוע את היווצרות החלודה ואת התפשטותה וכן לטפל בהתפתחות הקורוזיה. חלק בלתי נפרד מהתהליך הוא תכנון נכון של המוצרים כך שיהיה פתח ניקוז למים והחלל יאוורר היטב. תהליך הגלוון הכולל ציפוי פני המתכת בשכבה הגנה של אבץ מסייע אף הוא במניעת קורוזיה, כמו גם ציפויים שונים כמו באמצעות אבקה או ציפוי צבע אנטי בקטריאליים למיניהם.
נפטרים מהקורוזיה
לתחזוקה השוטפת של מוצרי פלדה, ברזל ואלומיניום השפעה משמעותית על מניעת חלודה ועיכוב התפשטותה. אומנם רבים משתמשים בסודה לשתייה או חומצת לימון יכולים לסייע בהתמודדות עם כתמי קורוזיה, אבל ברמה מועטה ונקודתית. אם תרצו להסיר חלודה באופן עוצמתי ומשמעותי, חשוב לבצע הסרת חלודה יזומה כאשר יש לבחור חומר עוצמתי שמתאים לתשתיות שונות כמו למשל, קרמיקה, אבן, בטון ופורצלן. קיימים בשוק חומרים הנועדו להסרת חלודה שעשויים להיות מסוכנים מאוד ודורשים ביצוע הפעולה במקום מאוורר ונשימת החומרים עשויה אף היא להיות מזיקה. כמובן שמומלץ להעדיף חומר ידידותי למשתמש ולסביבה, חסר ריח, שאינו דליק ואינו פולט אדים הניתן לדילול במים. החומרים המתאימים להסרת חלודה מבוססים לרוב על חומצות מינרליות, פעילי שטח, חומרי הרטבה, ממסים, אינהיבטורים ומים וניתנים ליישום בשיטות שונות כמו הברשה, מריחה, טבילה או קרצוף. המלצות הביצוע הן עבודה על תשתית שאינה חמה תחת שמש ישירה ולפני הביצוע, יש לבדוק את יעילות החומר בפינה נסתרת.
על אף שמדובר בחומר ידידותי, כדאי להשתמש בחומר תוך ציות להוראות הבטיחות – עבודה עם כפפות, משקפי מגן ונשמיה. כאשר מבצעים את היישום באופן מדויק אפשר לראות תוצאות במהירות ולהיפטר מהקורוזיה וליהנות ממראה של מתכת נקייה ויפה בין אם מדובר בגרם מדרגות, כיורים וברזים, חלונות או רהיטים מברזל וצנרת, שחלודה בה עשויה לגרום להרס וליקויים.