השיש הוא שחקן מרכזי בבית הן במשטח העבודה במטבח והן בחדרי רחצה ויש גם מי שמרצפים ומחפים את הבית בשיש. זהו חומר אצילי בעל עמידות גבוהה יחסית המגיע בשלל עיצובים ווריאציות מסוגננות של גוונים ועיטורים שהופכים אותו לכוכב על זמני.
על אף שהשיש הוא חומר אמין מאוד, חשוב לדעת כיצד להגן עליו ולהאריך את תוחלת חייו ככל שניתן, בין אם בתהליכי ליטוש שמונעים נזקים ובין אם באמצעות שימוש בחומרי איטום וניקוי מקצועיים.
חשוב להבין שהשיש הוא חומר נקבובי ופירושו של דבר שהוא סופג נוזלים שעשויים לתת בו אותות עם השנים ולייצר סדקים ולפגוע באבן הטבעית. במה נשתמש כדי להגן ולשמור על השיש היפה במטבחים או בחדרי רחצה?
זהירות, עובש לפניך
העובש הוא אחד האויבים המושבעים של השיש ומעבר לריח הלא נעים והמראה הלא אסתטי, לעובש עשויה להיות השלכה בריאותית שלילית עד פגיעה בדרכי הנשימה וחשוב להיפטר ממנו בהקדם ולמנוע את היווצרותו. לצורך כך, ניתן להשתמש בחומר הקוטל עובש, פטריות וחיידקים שמסוגל גם להמיס שומנים ובכלל, לחטא היטב את התשתית. לפני ביצוע היישום כדאי לבדוק את תגובת השיש לחומר בפינה קטנה ונסתרת ובכל מקרה, לעקוב היטב אחר ההוראות בין אם מדובר ביישום באמצעות תרסיס, ניגוב או הברשה, המתנה לפני קרצוף וחזרה על הפעולה בעת הצורך. ברוב המקרים, אסור לתת לחומר להתייבש על השיש ויש לאחר הקרצוף לשטוף היטב את משטח השיש.
הימנעות מחומציות מסוכנת
הגנה על שיש קשורה גם בהימנעות מחומרים שעשוי לחבל לו במיוחד בחומרים שומניים או תכשירים חומציים ושימוש במטלית על בסיס זיפים שרק עלולה לשרוט אותו. כדאי להימנע גם מחיתוך ישיר על פני השיש ופריטים חדשים למיניהם כדאי להרחיק מהשיש ולהשתמש רק על גבי קרש חיתוך. לטיפול בשריטות קלות אפשר להשתמש בנייר זכוכית או באבקת ליטוש ייעודית אך בהכוונה מקצועית בלבד. הכלל החשוב ביותר כאשר מדברים על הגנה על שיש הוא להשתמש אך ורק בחומרי ניקוי והגנה לשיש ואבן.
איטום השיש – סוד הקסם
כפי שצוין קודם לכן, חומרים שונים מחלחלים אל תוך השיש וסודקים אותו לעומק. על מנת לאטום את השיש ולהקנות לו שכבת הגנה חשוב להצטייד בסילר שקוף שימנע מבעד הנוזלים לחלחל. הסילר עצמו מונע מבעד מלחים שונים ושומנים וכן קרני UV שעשויות לפגוע במשטח (במיוחד אם השיש חשוף ישירות לשמש) לפגוע בו. הדבר החשוב ביותר זה לוודא שהסילר אכן מאושר למגע עם מזון לאחר ייבוש וכמובן, לפעול לפי ההוראות בצורה מדויקת כדי להשיג תוצאה טובה בצורה בטוחה. שימו לב גם שקיימים סילרים עמוקים שאינם משנים גוון כך שפעולת האיטום אפילו לא תראה לעין המתבוננת. גם במקרה זה, יש לוודא ששטח הכיסוי גבוה והחדירות לעומק התשתית הינה טובה, שהסילר נושם ובעל ריח עדין ואינו מצהיב עם הזמן.
סדקים בשיש? הפלסטלינה נכנסת לפעולה
כמו כל חומר גם בשיש יתכנו עם הזמן סדקים וניתן לתקן באמצעות מרק אפוקסי שדומה לפלסטלינה שמתקשה כפלדה ומיועדת לצרכי תיקון ושיקום. החומר מתקשה במהירות ולכן, השימוש המקצועי חייב להיות מדויק להפליא כולל עיסוי של החומר וחיתוך נכון, גמישותו וייבושו בטמפרטורת הסביבה. היופי הוא שניתן לתקן ולמלא סדקים או חריצים בשיש, אפילו תשתיות שיש רטובות ומתחת למים בתנאי חוץ ופנים והחומר עצמו מתקשה כמו פלדה ולכן מחזיק למשך שנים ארוכות ומגן על החורים בשיש כדי שלא יעמיקו והנזק לא יחמיר.
חשוב מאוד לרכוש שיש איכותי ולבחור בדרכים הנכונות לטפל בו על מנת לשמור על יופיו ועמידותו לטווח הארוך.