כאשר אתם מתכננים את עיצוב הדירה שלכם, בין אם מדובר בבנייה חדשה או בשיפוץ, המטבח הוא החלל שנוטה להיות אחד המורכבים ביותר. לא רק שהמטבח נועד לשרת פונקציה מאוד ספציפית, אלא שהעיצוב צריך לקחת בחשבון גם את ריהוט המטבח, את מכשירי החשמל ואת מיקומי שקעי החשמל והאינסטלציה.
בבתים רבים המטבח משמש גם כמרכז למפגשים משפחתיים וחברתיים, לכן חשוב שמרחב זה יספק מידה רבה של גמישות.
למרות שתפקידו של המטבח נותר קבוע לאורך כל ההיסטוריה, סגנון עיצוב המטבחים השתנה מאוד. מהמטבח הפשוט והסגור עברנו למטבח עם חלל פתוח. למעשה, השינוי בפריסת חלל המטבח נובע מהשינוי בהתייחסות שלנו למטבח, שמשמש אותנו היום כמרחב בילוי.
טיפים לעיצוב מטבח יפהפה ופונקציונלי שישמח כל שף מקצועי
- פרישת המטבח
כשמתחילים לעצב את המטבח, הגדרת פריסת המרחב (אשר כרוכה בתכנון מיקום השיש, הכיור ומכשירי החשמל החיוניים), היא הצעד הראשון. אחד מכללי הבסיס קובע שיש להתייחס למשולש החשוב ביותר במטבח: כיור – כיריים – מקרר, אשר אמורים להימצא לאורך שלושה קירות שונים, כך שנוצרת צורת משולש.
גישה מרחבית זו, משרתת היטב את כל מי שעמל במטבח על הכנת הארוחה, בין אם זה שף פרטי שהזמנתם לאירוע חגיגי בביתכם, ובין אם זה הילד שלכם שרוצה להתנסות בבישולים.
צורת המשולש מונעת מגע ישיר בין אזורים חמים לקרים, ובמקביל מארגנת את האזורים על סמך צרכי העבודה במטבח:
- הכנה – כיור
- אחסון – מקרר
- בישול – כיריים
עבור מטבח קטן בחלל מצומצם, כמו אלה הנמצאים בדירות קטנות, אפשר לבחור בפריסה שבה הכול מיושר כנגד קיר יחיד בו התנור, משטח השיש עם הכיור והמקרר – צמודים זה לזה בקו ישר. יחד עם זאת, חשוב מאוד שהכיריים והמקרר ימוקמו משני צדי משטח העבודה, כדי להימנע מהעברת חום מהכיריים למקרר.
- מרחב התנועה
מרחב התנועה במטבח הוא חלק מהותי בתהליך העיצוב, אותו לתכנן במקביל לפרישת הציוד. על המעצב להקדיש תשומת לב לדרכי השימוש היומיומיות במטבח, ומעל לכול, לפעולות שאמורות להתבצע בכל אזור ואזור במטבח.
אחד מכללי האצבע הוא: לתכנן מרחב חופשי של 60 סנטימטרים לאדם בודד, אבל לקחת בחשבון גם את העובדה שכאשר דלתות המכשירים או דלתות הארונות נפתחות הן פולשות לאותו מרחב של 60 סנטימטרים.
במהלך תכנון העיצוב, יש לערוך את כל החישובים הנדרשים כך שבמידת הצורך ניתן יהיה להגדיל את מרחב התנועה.
- משטחי עבודה
המידות של משטח השיש משפיעות על נוחות העבודה במטבח. לכן:
- עומק השיש – כלומר, עומק משטח העבודה במטבח, צריך להיות 60 סנטימטרים, לפחות.
- גובה הכיור – צריך להיות בין 83 ל-90 סנטימטרים.
טיפ נהדר לתכנון הגובה האידיאלי של משטח השיש – גובה השיש צריך להיות בערך 5 סנטימטרים מתחת לגובה מרפק כשהוא מכופף בזווית של 90 מעלות למשטח השיש.
האריחים לאורך הקיר שמאחורי הכיור, אמור לשמש לא רק כאמצעי עיצובי אלא גם כמגן על הקיר עצמו מפני התזת מים או שמן שעלולים להרוס את שטח הקיר. גובה הקיר שמאחורי הכיור צריך להיות באורך של לפחות 10 סנטימטרים, באזורים שבהם המגע עם מים הוא בלתי נמנע.
- ארונות קיר
לגבי ארונות הקיר המותקנים מעל למשטח השיש, ראוי שחלקו התחתון של הארון יהיה בגובה של 1.40 מטרים, כך שבין חלקו העליון של משטח השיש לבין תחתית הארון, יהיה רווח שבין 50 עד 60 סנטימטרים.
בהתחשב בעובדה שאנשים רוכנים לעתים קרובות על הכיור, אידיאלי שעומק הארון העליון (באזור שמעל לכיור), יהיה קטן ב-30 סנטימטרים מעומקו של משטח השיש.
- מדפים
אנחנו נוהגים לאחסן במטבח מגוון של חפצים עם פונקציונליות שונה וגדלים שונים, מה שמצריך התקנת מדפים, כשכול מדף הוא ברוחב שונה. לדוגמה:
- לאחסון מחבתות – עומק המדף הממוצע אמור לנוע בין 50 ל-55 סנטימטרים, וגובהו בין 20 ל-35 סנטימטרים.
- לאחסון כלים וכלי זכוכית – יש צורך בעומק מדף שנע בין 30 ל-35 סנטימטרים, וגובה המדף בין 15 ל-25 סנטימטרים.
- לאחסון בקבוקים וצנצנות – מומלץ להשתמש במדפים שעומקם עולה על 40 סנטימטרים, וגובהם בסביבות 12 סנטימטרים.
- גובה המדף העליון – עבור אדם בגובה ממוצע של 1.70 מטרים, הגובה המרבי עבור המדף הגבוה ביותר צריך להיות 1.95 מטרים. אם המדף העליון יהיה גבוה מזה, יהיה קשה מאוד להגיע בנוחות לחפצים המונחים עליו.